dimarts, 3 de maig del 2016


DESCRIPCIÓ

Andròmeda és una constel·lació que té 722º quadrats, i ocupa el lloc 19, en tossa, entre les 88 constel·lacions. La constel·lació es troba entre l'Ascensió recta 23, i 2 hores, i declinació entre +23º, i +50º, aproximadament. El seu estel α és Sirah, que vol dir llombrígol d'Andròmeda, i és un dels estels que conformen el quadrat del Pegàs. A més hi ha la gran galàxia d'Andròmeda, espiral, catalogada per Messier. Les constel·lacions associades al mite de Perseu són Andròmeda, Cassiopea, Cefeu, Cetus (el monstre marí), el Pegàs, i Perseu.

Amb l'estel més brillant d'Andromeda , es pot construir juntament amb Pegasi un asterisme anomenat el Gran Quadrat de Pegàs. Aquest estel era considerat part de Pegàs, la qual cosa és confirmada pel seu nom: "espatlla del cavall".

Té un sistema planetari amb tres planetes confirmats de 0,71 vegades, 2,11 vegades, i 4,61 vegades la massa de Júpiter. El més famós objecte del cel profund a Andròmeda és M31, la gran galàxia d'Andròmeda, l'objecte més distant visible a simple vista.

MITOLOGIA

Andròmeda era una princesa condemnada a ser sacrificada a un monstre de la mar; va ser rescatada per l'heroi Perseu. Algunes figures d'aquest mite com la seva mare i el seu pare: Cassiopeia i Cepheus, Perseu i el seu cavall alat Pegàs, i el monstre marí: Cetus han donat nom a les constel·lacions veïnes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada